0592 - 262844

Preventie & mondhygiëne

De preventie-assistent en de mondhygiënist richten zich vooral op het voorkomen van gaatjes en tandvleesaandoeningen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

 

Heeft u vaker gaatjes, of heeft u tandsteen, aanslag, een vieze smaak, slechte adem of problemen met mondverzorging, dan verwijst de tandarts u door naar de preventie-assistent. Bij grotere problemen komt de mondhygiënist in actie. Wat doen zij precies?

Voorkomen

De preventie-assistent en de mondhygiënist geven beide voorlichting over het ontstaan van gaatjes (cariës), tandvleesaandoeningen, gebitsverzorging en het effect van voeding op het gebit. Zij reinigen het gebit door plaque, tandsteen en aanslag te verwijderen. Ook brengen ze gebitsbeschermende middelen aan, zoals fluoride of een laklaagje (sealant).

 

Genezen
De mondhygiëniste voert daarnaast behandelingen uit om bepaalde tandvleesaandoeningen te genezen. Denk hierbij aan bloedend tandvlees bij het poetsen; rood, gezwollen of terugtrekkend tandvlees. In opdracht en onder verantwoordelijkheid van de aanwezige tandarts mag zij daarvoor verdoving toedienen. Is er na de behandeling te weinig resultaat merkbaar, dan kan de mondhygiëniste bacterieel onderzoek doen.

 

Bekijk de website van het Ivoren Kruis voor meer informatie en voorlichting over een goede mondverzorging.

 

Preventie bij kinderen

In onze praktijk werken we met Gewoon Gaaf! Een preventiemethode voor kinderen van 0 t/m 17 jaar. Wilt u ook een gaaf gebit voor uw zoon/dochter en dat hij/zij met een gezonde mond opgroeit? Onder begeleiding van uw mondzorgverlener kunt u samen met uw kind het gebit gaaf en zijn/haar mond gezond houden. Gewoon Gaaf toch? Doe je mee?

Lees meer over Gewoon Gaaf/kindertandheelkunde.

 

 


Brochures:

Preventie & mondhygiëne Preventie bij kinderen Preventie & mondhygiëne Preventie & mondhygiëne
Terug naar boven